Jazzy Strings (BE/FR)

Mario Cavaliere (lead guitar), Alexandre Cavaliere (violin), Fred Guédon (rhythm guitar), Bart Denolf (double bass) & René Desmaele (trumpet, vocals)

INFO & TICKETS:
13/01/2018 om 20:30 – Brussel – Les Riches-Claires

Jazzy Strings is ontstaan uit een passie voor gypsy jazz en voor de twee jazzgiganten Django Reinhardt en Stéphane Grapelli. De groep werd in 1992 opgericht door Mario Cavaliere, vader van de vioolvirtuoos Alexandre Cavaliere, en stond sindsdien op de grootste Europese festivals (Juan-Les-Pins, Nice, Marciac, Samois-sur-Seine, Helsinki). Jazzy Strings kan zich ook beroepen op talrijke gastmuzikanten zoals Angelo Debarre, Birelli Lagrène, Didier Lockood, Samson en Dorado Schmitt.

Alexandre Cavaliere is een virtuoos gypsy jazzviolonist. Als wonderkind verovert hij in 1998 op zijn twaalfde met zijn viool de prestigieuze Django d’or de Bruxelles. Twee befaamde muzikanten, Didier Lockood en Babik Reinhardt, zijn onder de indruk en nodigen hem uit naar Parijs. Van dan af gaat het snel. Sindsdien schuimt Alexandre de internationale podia af met de groep van zijn vader, Mario Cavaliere, en kan hij bogen op een indrukwekkende lijst vertolkingen. Zijn passie voor het spel kan je zo van zijn gezicht aflezen.

Fred Guedon, oorspronkelijk afkomstig uit de Auvergne, ontdekt de muziek van Django in het gezelschap van Mathieu Châtelain. Hij heeft vele jaren in Frankrijk en daarbuiten getoerd in het “manouche swing” circuit met Dominique Carré, Claudius Dupont, Véronique Audin, François Brunel, … en kreeg ook dikwijls de gelegenheid om vedettes in het genre te begeleiden. Hij is de vaste begeleider van Christophe Astolfi en is ook in verschillende Belgische formaties terug te vinden.

Bart Denolf is de contrabassist geweest van o.a. Toots Thielemans en Adamo. Deze alomtegenwoordige muzikant heeft een indrukwekkende lijst solisten begeleid, zoals Horace Parlan, Jerome Richardson, Kenny Wheeler, Mal Waldron, Von Freeman, Sadi… Hij speelde ook samen met Dave Pike, Deborah Brown, Gene “Mighty Flea” Connors, Mal Waldron ,Michel Herr, Barney Wilen , Shirley Bassey, Eric Le Lan, Kenny Werner, Peter Erskine …

In de nieuwe formule wordt beroep gedaan op trompettist en zanger René Desmaele. René en Mario delen dezelfde passie voor de muziek van Django en Louis Armstrong, de swing en de muziek uit de jaren ‘30. Samen brengen ze een verrassende mix van gypsy jazz en klassieke jazz. Er zijn inderdaad maar weinig trompettisten die het repertoire van Django beheersen omdat de toonhoogtes en ritmes ongebruikelijk zijn voor koperblazers.