Lollo Meier Sextet (NL/RO/IT)

Lollo Meier (guitar), Rares Morarescu (violin), Carlo Butera (rhythm guitar), Boebu Meier (rhythm guitar), Henry Schuler (double bass), Bart Keltjens (drums)

INFO & TICKETS:
19/01/2018 om 12:30 – Brussel – Flagey
22/01/2018 om 20:15 – Ruiselede – Banana Peel
26/01/2018 om 20:00 – Liberchies – Kerk van Liberchies
27/01/2018 om 20:00 – Meise – GC de Muze van Meise

De legendarische Gypsy gitarist Lollo Meier ontmoette de Roemeense violist Rares Morarescu tijdens een tournee in het zuiden van Italië. Met hun mix van traditie en eigenzinnigheid, brengen zij een bijzondere, frisse en vrolijke gipsy jazz. Ze doorlopen een rijk repertoire waarbij we naast populaire melodieën van Django Reinhardt ook kunnen genieten van de mooiste composities uit de “impressionistische” periode van deze grootmeester (Puerto Cabello, Noir et Blanc, Nymphéas, …).
Lollo Meier en Rares Morarescu verkennen de gipsy jazz met een voorliefde voor swing en virtuoze improvisaties. Hun muziek is als een reis door de “Belle Epoque”, de tijd waarin Stéphane Grappelli en Django Reinhardt samen met de Hot Club de France het publiek wereldwijd in verrukking brachten. De lyriek en de swing van Lollo Meier en Rares Morarescu zorgen gegarandeerd voor een gedenkwaardige avond waarvan u ten volle zal genieten

Lollo Meier groeide op tussen de Gypsy swing en is ondertussen gitaarvirtuoos, componist, arrangeur en band leader. Hij komt uit een elitefamilie van zigeunermuzikanten en is onder andere een neef van Fapy Lafertin en van Stochelo Rosenberg. Hij stelde zich tot doel de muziek van Django Reinhardt uit te dragen via een techniek die zowel traditioneel, melodieus, lyrisch, gevoelig als opgewekt is. Zijn stijl is uniek, zijn talent onmiskenbaar en bovendien componeert hij ook nieuw materiaal in de Django stijl. Zijn composities hebben een verfrissende authentieke Djangosmaak en worden gespeeld met een buitengewone begaafdheid, een unieke stijl en een fantastische soepelheidm die duidelijk maken dat Lollo muziek speelt waar hij van houdt. Hij speelt voornamelijk met zijn eigen kwartet, maar vele internationale stermuzikanten delen graag het podium met hem. Naast concerten, investeert Lollo veel tijd in master classes, om zowel zijn eigen artistieke visie, als Django’s erfenis door te geven aan de volgende generaties. Een uitzonderlijk man met een uitzonderlijke speelstijl. Zijn ‘Melody for Le QuecumBar’ haalde uit 15.000 inzendingen de finale van de ‘International Songwriting Competition’ in Nashville in 2005.

Rares Morarescu, oorspronkelijk afkomstig uit Bucharest Roemenië, is één van de meest uitzonderlijke en verrassende violonisten in de hedendaagse jazz. Een wonderkind, dat op zijn vijfde de viool ontdekte en op zijn veertiende reeds een hele reeks internationale podia bezocht had. Tegelijkertijd concerteerde hij met het orkest van de Roemeense Nationale Radio en maakte hij deel uit van verschillende producties van de Opera van Bucharest en de Rapsodia Big Band. In 1993 verhuisde hij naar Italië, waar hij sindsdien in de meest prestigieuze zalen gespeeld heeft. Door zijn oprechte gehechtheid en toewijding aan de Gypsy traditie en de Swing van de Belle Epoque, wordt hij als een trouwe volgeling van de grote Stéphane Grappelli beschouwd.

Vanaf zijn twaalfde legde Carlo Butera zich toe op de studie van de gitaar en voegde daar later harmonie en de taal van de jazz aan toe. Begin jaren 2000 kwam daar de Manouche Jazz-stijl bovenop, door tijdens verschillende reizen naar Frankrijk de grootmeesters op te zoeken. Hij stak ook heel wat op door het “Hot String Quartet” te volgen tijdens concerten in en om Sicilië. Toen startte ook zijn samenwerking met de violinist Rares Morarescu, met wie hij sindsdien vele concerten in Sicilië en Frankrijk speelde en met wie hij de Mediterranean Gathering Manouche (www.radunomediterraneo.it) oprichtte, een Manouche rally die sinds 2011 de belangrijkste namen uit de wereldwijde Gypsy Jazz scene ontving (Lollo Meyer, Rares Morarescu, Stochelo Rosenberg, Paulus Shafer, Angelo Debarre en zoon). Naast concerteren met vele gerenomeerde muzikanten, of ze nu uit Sicilië, binnen- of buitenland komen, reist Carlo nog steeds naar Parijs, Samois sur Seine, Bordeaux en Nederland om de zich verder te verdiepen in de filosofie en de technische aspecten van de Manouche Jazz-stijl, door met lokale muzikanten op te treden.

Henry Schuler studeerde contrabas aan het Conservatorium van Masstricht onder Jacques Schols. Hij begon op zijn zevende trompet te spelen, om later over te schakelen op piano en gitaar. Op zijn zestiende veranderde hij nogmaals van mening door zich op de basgitaar toe te leggen, om uiteindelijk bij de contrabas te belanden. Henry houdt van vele verschiullende muziekstijlen: hij speelde swing met Al Defino, bebop jazz met John Engels; blues met Lynwood Slim en zelfs Mexicaanse muziek met Carolina de Holanda.

Bart Keltjens was van kleins af aan gefascineerd door jazz muziek en dat leidde hem uiteindelijk tot bij Lollo Meier. Iets totaal verschillend van wat Bart tot dan vertrouwd mee was, maar wel het juiste gen, naar waar hij al die tijd op zoek was geweest.

www.lollomeier.nl