Nathan, Tcha en Vilmos (BE/HU)

Nathan Daems (tenor saxophone & Turkish kaval), Tcha Limberger (guitar & vocals), Csikós Vilmos (double bass)

INFO & TICKETS:
14/01/2018 om 20:00 – La Louvière – CCRC
19/01/2018 om 21:00 – Belsele – ‘t Ey
20/01/2018 om 20:00 – Antwerpen – Rataplan
23/01/2018 om 12:15 – Brussel – Kunsthumaniora Brussel (gratis)
31/01/2018 om 20:30 – Vilvoorde – CC Het Bolwerk

Dit nieuwe trio met Tcha Limberger op gitaar en zang, Csikós Vilmos op contrabas en Nathan Daems op tenor sax en Turkse kaval heeft een breed repertoire: oude manoucheliederen, eigens nummers van Nathan & Tcha, iets Roemeens, iets Grieks, een oude onbekende standard, interpretaties van Django Reinhardt enz…

Nathan Daems is een Belgisch multi-instrumentalist die onder meer saxofoon, fluit en ney, washint en kaval speelt. Hij begon zijn carrière als bandlid van onder meer Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, Orchestre International du Vetex, Bazaar d’Orient, Mafiasko Taxi, Va Fan Fahre en Maguaré. In 2010 won hij met het Nathan Daems Quintet’ de Jong Jazztalent-wedstrijd van het Gent Jazz festival. De band bracht in 2010 het album Praten dialect uit.
Daems verdiepte zich vervolgens verder in de mix van Oosterse muziek en jazz, en richtte vervolgens twee bands op, Ragini Trio en Black Flower. In 2013 verscheen het debuutalbum ‘Ragini’ van het Ragini Trio. De band maakt jazz die gebaseerd is op Indische muziek Het trio bestaat uit Daems op saxofoon, de Italiaan Marco Bardoscia op contrabas en Lander Gyselinck op drums. De band beschouwt deze bezetting een jazztegenhanger van de klassiek Indische formatie tabla / tampura / sitar. Een ragini is een vrouwelijke toonladder uit de Indische klassieke muziek. Het woord betekent letterlijk ‘kleur/tint’ en figuurlijk ‘schoonheid/melodie’. Daems’ andere band Black Flower speelt muziek die geïnspireerd werd door Ethiopische jazz (van bv. Mulatu Astatke of Mahmoud Ahmed). Black Flower bracht in 2014 het debuutalbum Abyssinia Afterlife uit dat op de 87e plaats eindigde in de World Music Charts Europe 2014. Vervolgens richtte Daems ook nog het Nathan Daems Karsilama Quintet op, dat Turkse Roma-muziek speelt. Daems was een van de muzikanten die de soundtrack maakten van de Thank God it’s Friday van de documentairemakers Jan Beddegenoodts en Niel Iwens. In 2015 componeerde hij de soundtrack voor de Palestijnse langspeelfilm “Love, Theft and Other Entanglements” van regisseur Muayad Alayan. Deze film ging in première op de Berlinale in februari 2015. Daems volgende band heet Collective N Trance, een combinatie van oeroude sufiritmes met jazz en afro-Braziliaanse percussie. Nu is hij de oprichter van dit nieuw trio dat we willen voorstellen op Djangofolllies.

Tcha Limberger is de zoon van gitarist Vivi Limberger (Waso Quartet) en kleinzoon van violist Piotto Limberger, beiden gekende figuren in de gypsy jazz. De muziek, die hij meesterlijk en genadevol bespeelt, ligt hem nauw aan het hart. Tcha legt zich niet enkel toe op manouche jazz, maar heeft ondertussen al een hoop andere muziekstijlen in de vingers, getuige het groot aantal projecten waaraan hij tot nu toe meewerkte. Met Tcha (ondertussen wereldvermaard onder de kenners van zowat elke balkanstijl & gipsy jazz) is het altijd puur magie.

Ook de jonge Hongaarse contrabassist Vilmos Csikos (ook geen onbekende van Djangofolllies en Brosella Folk & Jazz) die reeds diverse prijzen en talentenwedstrijden won in Frankrijk, Italië, Roemenië en in België de ‘Belfius Classics’ en ‘Young Belgian Talent’, is fenomenaal om bezig te zien.